Varhany doma
Dokumentace:

Podrobný návod na stavbu jednoduchého varhanního trenažéru o dvou manuálech s pedálem.


Zařízení je velmi jednoduché na výrobu a při návrhu bylo dbáno na to, aby bylo použito co nejméně součástek a vše pokud možno v jednom výstupu MIDI. Při stavbě dvoumanuálového stroje potřebujeme:

2 x manuál což je max. 61 kláves - diodová matice 8 x 8 (Já osobně mám 8 x 7 = 56 a je to dostačující)

1 x pedál což je max. 32 kláves - diodová matice 8 x 4 (Já osobně mám pedál o 30 tónech, což taky stačí)

1 x rejstříky - diodová matice 8 x 4.

Řešil jsem problém, jaké spínače použít. Jazýčkové kontakty stojí 10,- až 17,- Kč a při potřebném počtu asi 240 spínačů se dostaneme na částku 2400,- až 4080,- Kč. Napadlo mě (a taky jsem to tak udělal) použít staré klávesnice (ty cvakací) z PC (ty seženete v bazaru asi za 50 Kč) - na každé je asi 100 mikrospínačů, z toho asi 2 - 5 špatných. Mikrospínače jsem vypájel, otestoval a udělal jsem si tišťák s diodovou maticí (za tišťák chce firma Spoj 60,-Kč za 1 dm2, na jeden manuál to je asi 350 Kč, diody stojí asi 1 Kč jedna) do kterého jsem tyto spínače vpájel. Udělal jsem to pro oba manuály a pedál. Ještě jedna diodová matice s mikrospínačema bude potřeba na přepínání volných kombinací. Všechny diodové matice se musí napojit na ATMELa (ten stojí asi 280,- Kč) a pak už stačí toto napojit přes optočlen 6n138 (i s konektorama se vlezete do 150 Kč) na zvukovou kartu PC. Já používám Sound Blaster Live a stačí to. U zvukové karty je důležité, aby se do ní daly načíst samply. U SB Live je k tomu určen protgram Sound Font.

Pokud by jste chtěli sami měnit program v mikroprocesoru ATMEL, tak by jste si museli koupit nějaký programátor. Já používám PonyProg, který stojí na HW serveru ve složeném stavu 1200,- Kč.

Co se týče programu, tak je třeba se zmínit o tom, který celé toto zařízení uvedl do pohybu a dal svolení k umístění kódu pro mikroprocesor ATMEL. Jmenuje se Ondřej Vitouš a je z Prahy. Chtěl bych mu i touto formou za to velice poděkovat. Mimochodem stránka Midi Pianko pochází také od něho a byla mi vodítkem ke stavbě mých varhan.


Cenový rozvrh vypadá asi takhle:

2 x tišťák pro manuály 2 x 350,- Kč 700,- Kč

1 x tišťák pro pedál 350,- Kč

1 x tišťák pro rejstříky 350,- Kč

1 x tišťák pro řídící desku 100,- Kč

1 x ATMEL AT 90S8515 220,- Kč

1 x optočlen 6n138 40,- Kč

mikrospínače 3 x stará klávesnice z PC 150,- Kč

konektory, odpory, kabely a jiné součástky asi 300,- Kč

Suma sumárů 2210,- Kč, není to příjemné ?????????


Mám to už déle než rok a stále to šlape jak hodinky.

Zvažuji, že bych si ty tišťáky nechal někde vyrobit, protože ty co jsem leptal doma sice fungují, ale vzhled není příliš hezký. - stejně nejsou vidět.

V počítači mám načtené v programu Soundfont samply varhan (mám asi 50 rejstříků, od 32 stopových do nony tak je z čeho vybírat) a potom v programu MIMA32 od německé firmy A.S. SOFTWARE definuji, které rejstříky budou hrát v 1, 2, ... manuálu, nebo v pedálu. Maximálně může současně hrát 16 rejstříků. Není to mnoho, ale dají se udělat kombinace několika rejstříků, které potom zní jako jeden rejstřík a tento zvuk si doplním dalšími rejstříky. Taky je vhodné zapnout nějaký efekt, já používám Aley.

V programu se dá nastavit až 128 Patchů, které jdou již nyní ovládat od hracího stolu. Tato funkce je dostupná až od verze programu ATMEL 1_5. Taky bych chtěl ještě doplnit ovládání hlasitosti druhého manuálu a válec. Časem bych chtěl ještě doplnit aspoň o jeden manuál. Ty dva manuály jsou životní nutnost, nicméně tři by byly fajn. Problém je v tom, že je nutno použít dva ATMELy, vyřešit komunikaci mezi nimi a sloučit dva MIDI vstupy - program pro ATMEL je již sice hotový, ale musí se to ještě otestovat. Nevhodné je ještě maximální počet 16-ti rejstříků. Na tři a více manuálů už to není mnoho. Řešení se skrývá v použití operačního systému LINUX a programu VPO-organ. V tomto programu se dá nastavit maximálně 3 manuály a pedál. Pro každý manuál a pedál tam jde nadefinovat asi 15 rejstříků, pro každý manuál i pedál tam jsou spojky do ostatních a každý má také tremolo. Zkoušel jsem to doma, nicméně při kompilaci jsem tam narazil na nějaké programové nedostatky, přes které jsme se s kolegou dostali, nicméně mi to midi v linuxu zatím nechce fungovat. Taky bych chtěl požádat kohokoli, kdo má nějaké zkušenosti s MIDI v linuxu, jestli by mi neposkytl nějakou radu. Budu na tom ještě dále pracovat. V sekci Odkazy je odkaz přímo na anglické stránky autora.

Program MIMA32 je free, ale musí se zaregistrovat. Bez registrace se dají uložit pouze 2 patche. Autor zřejmě pouze z důvodu nějakého přehledu chce vědět jaký je o tento produkt zájem.

Stáhnout a zaregistrovat program mima32 si můžete zde.

Anglický help k programu mima32.

Schema zapojení celého zařízení:

Schema zapojení celého zařízení

Schema připojení manuálů k řídící desce.

Připojuji zkrácený datasheet mikroprocesoru ATMEL AT90S8515, který je použit jako převodník na MIDI.

Kompletní datasheet mikroprocesoru ATMEL AT90S8515 je uložen zde

Kompletní datasheet optočlenu 6n138 od firmy SHARP naleznete zde

Program pro mikroprocesour ATMEL ve verzi 1_5, ve formátu Intel Hex.

.


Úvodní stránka